Konjac Liszt és bambuszrost: több rost a diétába!

Ha egészséges táplálkozásra gondolunk, a legtöbbeknek azonnal a vitaminok és nyomelemek jutnak eszébe, mint a testünk helyes működésének rúgói - ezért tanácsolják már általános iskolában a megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs és magvak fogyasztását.

Ha a bélrendszerünk megfelelő állapotáról van szó, az élőflórás joghurtok reklámjainak emlékképei öntik el az elménkent - és innentől már nem is akarunk rá gondolni - pedig testösszetételünk és immunrendszerünk “egyensúlyban” tartásához elengedhetetlen a tengernyi élőlényre gondolni bennünk, akikkel együtt élünk.A mostani álláspont az, hogy minél több fajta baktérium, annál jobb.

A probiotikumok szedése segít, de nem jelenti a teljes megoldást, ezért olyan fontos a változatos táplálkozás; kovászos uborka, kimchi, kefir és joghurt mellett - akármilyen meglepő - nyers zöldségek nagy választékának fogyasztásával is vihetünk be jó “bacikat”.
A növényeken lévő baktériumok mellett a bennük található rostok egy részét (amelyekből szintén minél több fajtát fogyasztunk, annál jobb) a szimbiontáink megemészthetik.

De zöldségből nehezen csinálunk pudingot.

A konjac liszt az ázsiai konjac növény, vagy ördögnyelv gumójából készül, a benne található glucomannan vízoldékony rost, amely étrendkiegészítő kapszulaként is kapható.
A liszt kiváló levesek sűrítésére, ugyanakkor Kelet-Ázsiában gyümölcslevekhez adva készítenek belőle diétázóknak kiváló édességeket, de kakaóporhoz édesítővel meleg vízhez vagy növényi tejhez keverve kiváló pudingot kapunk; a zselatin vegán helyettesítése, vagyis a keményítő alacsonyabb kalória tartalmú helyettesítője.

A bambuszrostot már a hazai polcokon is viszonylag könnyen megtaláljuk, önmagában és lisztkeverékek összetevőjeként is elterjedt.
Folyadékok sűrítése helyett inkább tésztákban ajánlott felhasználni, kifejezetten jó tojás helyettesítésére és mellékíze sincsen, de könnyen kiszárítja a tésztát, ha nem adunk hozzá megfelelő mennyiségű vizet.

Mindkét alapanyag jótékony hatását az adja, hogy összetételük miatt növelik evés után a telítettség érzetét, emésztésünket segítik és számunkra előnyös baktériumoknak adnak energiát.
Az, hogy szokásostól eltérő, érdekes ételeket készíthetünk belőlük, csak hab a tortán.

Érdemes kipróbálni mind a konjac, mind a bambuszrost lisztet, ha a változatos étkezést vagy diétázást szeretnénk érdekesebbé tenni.